Domaći kruh

Sastojci

  • 1/3 g kukuruznog brašna
  • 2/3 g polubijelog pšeničnog brašna
  • kvasac za vašu količinu brašna
  • 2 ultra male žličice soli
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
  • potrebna tekućina (toplo mlijeko ili voda)
domaći kruh

 

Kada vam netko ponudi fini domaći kruh, to je uvijek poseban doživljaj. Zato su mi ti recepti za kruh posebno važni. Kruh je osnovna namirnica i inzistiram da bude savršena. Kruh kupujem samo kada sam baš prisiljena i vrlo rijetko uživam jedući kupovni kruh. Kada napravim domaći kruh, to je onda ne samo hrana, nego i užitak. Takav kruh mi traje do tjedana dana i nekako je uvijek svjež i dobar. Recepti za kruh su mi opsesija. Mali detalji toliko utječu...

Nedavno sam otkrila pravi recept. Možda je mnogima poznat taj recept, ali ja nisam sa sela, pa mi je to otkriće. Okus tog kruha je upravo ono što sam tražila. Recept ide ovako. Odredite količinu kruha koju radite. Recimo, ja radim kruh od 1 kg brašna. Ide vam onda 1/3 kukuruznog brašna i 2/3 pšeničnog brašna (polubijelog , tip 850). Najprije u zdjelu stavite kukuruzno brašno, 2 ultra male žličice soli, 2 žlice šećera. Promiješajte, dodajte 2 žlice ulja i jedu žlicu jabučnog octa. To prelijete kipućom vodom. Vode ulijete toliko da smjesa bude gusta. Čekate da se smjesa ohladi. Tek kada se ohladi, dodajete pšenično bračno. Malo zamijesite, pa tek tada stavite nadignuti kvasac, otopljen u malo mlijeka i šećera. To sve zamijesite i dodate tekućine (mlijeka ili vode)  da smjesa bude podatna i da se ne lijepi. Nikako ne pretvrda. Pustite da se diže (oko 1 h), premijesite i tek onda stavite i oblikujete u tepsiju. Pustite da stoji u tepsiji dok se ne počne dizati (oko 15-ak) minuta. Tek onda stavite peći. Peče se na blažoj vatri (oko 160-170 C), ali duže (oko 1 h).

Očito je da u ovom receptu možete varirati količinu kukuruznog brašna, po ukusu. 1/3 kukuruznog brašna je po meni maksimum.  Time dobivate pravi kukuruzni kruh. Mislim da ću idući put malo smanjiti tu količinu u korist pšeničnog bračna. Sve su to samo varijante koje diktira vaš ukus. Kruh je u svakom slučaju izvanredan i što mogu drugo reći nego: Uživajte!!



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Ako vam ne uspije komentar, slobodno sadržaj komentara pošaljite na mail info@gazdarica.com i napišite na koji se članak odnosi. Na taj način ćete mi pomoći da otkrijem zbog čega se komentar neće objaviti. Što se tiče kvasca, sve to što ste naveli možete koristiti. Ja čak češće koristim suhi kvasac...

PS - Već sam više puta pokušala komentirati neke Vaše sadržaje. Napišem text, pritisnem Objavi i texst nestane...

sviđa mi se ovaj kruh, no mene zanima, može li se koristiti ovdje npr suhi kvasac ako se nema svježi ili ev Starter kvas (kiselo tijesto) od Alnature (extract) Za ocat znam da drži svježinu kruha...

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0214/18