Čvarkuše

Izrada ovih pogačica oduzima dosta vremena, ali jednom kada se odlučite za njih, vrijedi se potruditi. Čvarkuše su ustvari lisnato tijesto sa masnoćom iz čvaraka (umjesto maslaca koje ide u klasično lisnato).

Sastojci

Tijesto
  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 žlićica soli
  • 2 - 3 dl mlijeka
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 cijela jaja (1 za tijesto, a drugo za premaz)
  • 1 žlica šećera koja ide u mlijeko
  • 1 kocka kvasca
Nadjev
  • 40 dkg mljevenih čvaraka
  • 1 žlica papra
  • 1 žlica soli

krampogače

Kvasac namočiti u mlakom mlijeku, zajedno sa žlicom šećera i pustite da se malo digne.  U zdjelu sa brašnom , dodati jedno jaje, sol, vrhnje, ulje i kvasac te umijesiti tijesto dodavajući mu toplo mlijeko po potrebi. Ostavite tijesto na toplom mjestu da udvostruči volumen. 

 

Čvarke sameljite zajedno sa soli i paprom.

 

Kada tijesto bude spremno, razvaljajte ga i premažite namazom od čvaraka. Lijevu stranu tijesta preklopoite do sredine, desnu stranu također preklopite do sredine i sve preklopite još jednom.Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30-45 minuta. Na isti nači nastavite preklapati tijesto još 4 puta uz navedeno vremensko odmaranje tijesta u hladnjaku.  

 

Tijesto razvaljate na debljinu od 2-2,5 cm. Izrezujte okrugle oblike promjera 6 cm i stavljajte ih na lim prekriven papirom za pečenje. Po želji na površini pogačica napravite nožem mrežicu. Ostavite pogačice da se dižu 20-30 minuta. Prije pečenja ih premažite razmućenim jajem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 20 minuta.

 

Čim oblikujete pogačice, možete ih zamrznuti. Kad ih odmrzavate, puštate ih da se dignu pa ih onda pečete. Friško pečene pogačice su uvijek ukusnije.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 4.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1