Zelene polovice

punjeni krumpir

Sezona je mladog krumpira i sad ga već možete naći vrlo jeftino. Pomislim da treba iskoristiti tu namirnicu. Kupila sam prekrasan varaždinski mladi krumpir. Tek je bio izvađen. Kada je ovakva sezona trebate kupovati na onim kamionima koji se parkiraju uz velike tržnice. Prodavali su ga po 4 kn kilogram. Odličan krumpir! Željela sam od njega napraviti recept gdje je krumpir u prvom planu, a ne da je tek prilog. 

 

Uzela sam 6 velikih krumpira (za 4 osobe). Ma nisam ni gulila koru. Kora je uvijek najhranjiviji dio ploda. Ne bi ni u ludila maknula koru s tako finog, svježeg, mladog krumpira. Samo sam je malo oprala i stavila krumpire kuhati u vodu. Premda su bili veliki, vrlo brzo su postali mekani. Dok su još polukuhani, izvadila sam ih van i prerezala napola. Sredinu sam malo izdubila s nožem. Već dok su se kuhali otišla sam u vrt po stručak peršina, celera i malo ružmarina. Bilo je i malo blitve, čisto da popuni. Sve sam to dobro usitnila, zasolila, stavila jedno jaje, malo maslaca i dodala izdubljeni krumpir. Od svega toga napravite smjesu za punjenje. Polovice krumpira poslažete u tepsiju i punite smjesom. Da ne bi bilo manjka mesa, narežite slaninu i prekrijte slaninom krumpir. Sve to zalijte bešamelom (vidi recept za bešamel) i stavite zapeći oko pola sata.  Božanstveno jelo za ljetne dane. Poslužite uz neku ljetnu salatu.

Sastojci

Krumpir
  • 6 velikih krumpira
  • lišće peršina, celera, ružmarina
  • 1 jaje
  • malo maslaca
  • sol
  • narezana slanina
Bešamel
  • 1 dl ulja
  • 5 žlica brašna
  • 1 l mlijeka
  • malo soli
13.02.2016.


Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.011/12