solKakvu sol konzumirate?

Ljudi trebaju sol u potpunom sastavu, prirodnom, sa svim prirodnim elementima. Kuhinjska sol koju koristimo nije prirodna i sasvim je osiromašena.

 

Ljudsko tijelo izgrađeno je od vode i soli. U soli je prisutno 84 kemijska elementa. Svi ti elementi koji su prisutni u soli, sačinjavaju i naše tijelo. Sol je izuzetno važna za rad ljudskog organizma. Nekad je sol bila dragocjena, čak se upotrebljavala i kao sredstvo plaćanja. Na žalost, sol koju konzumiramo nema veze s prirodnom soli...

Ako se pitate zašto je to tako, odgovor je zato jer 93% proizvodnje soli traži industrija koja treba čistu sol.

 

Sol u našoj kuhinji - To su neprirodni kristali, potpuno su odvojeni jedan od drugoga (reklo bi se "mrtvi"). Jod se umjetno dodaje soli kako bi se pomoglo radu štitne žlijezde, dok se fluor dodaje "kao" dobar za zube. Ostaje natrijev klorid koji je zbog dodatnih elemenata još više škodljiv. Kuhinjska sol često sadrži sredstva za konzerviranje, kao što je kalcijev karbonat, magnezijev karbonat, aluminijski hidroksid, kojima se pospješuju skromne osobine soli.

 

Morsaka sol - Nepravilna kristalna struktura, odvojena od prirodnih elemenata. Izvor je kalcija, magnezija i kalija, a sadrži i jod iz mora. Ipak, tijelo ne uspijeva apsorbirati sve te minerale. Danas morska sol i nije tako kvalitetna kao nekad, jer su mora i oceani sve zagađeniji, a ne prođe ni jedna godina bez izlijevanja nafte iz tankera. Recimo da 89% svih proizvođača morske soli pročišćava sol.

 

Kamena sol - Dobiva se iz podzemnih naslaga. Kamena sol skuplja je alternativa kuhinjskoj soli, ali njena prednost jest da je prirodni proizvod. Tijelo također slabo iskorištava minerale iz takve soli. Najcjenjenija vrsta kamene soli je Himalajska sol. Ima uravnoteženu kristalnu strukturu. Kristali su povezani sa mineralnim elementima (84) i tvore harmoničnu cjelinu. To znači da energiju koju sadrže minerali, tijelo u potpunosti iskoristi. Nastala je u pradavno doba, pod jakim pritiskom i smatra se da je od svih soli koje su na raspolaganju na našoj planeti, najkorisnija i čista sol. Međutim, skupa je i nikad niste sigurni u porijeklo proizvoda.

Savjet

Najkvalitetnije i financijski najoptimalnije je koristiti prirodnu morsku sol. Cvijet soli je jedan oblik morske soli koji je nedavno dobio dopuštenje od nadležnog ministarstva za stavljanje na tržište. Solane u Hrvatskoj su se odmah  okrenule proizvodnji ove ekološke i prirodne soli. Naime, do sada je bilo dozvoljeno na tržište stavljati samo sol koja je bila jodirana, a obzirom da cvijet soli jodiranjem gubi na kvaliteti, proizvodnja nije bila moguća.
Cvijet soli se proizvodi od kristalnog sloja koji tvori oblik listića na površini salamure u vrijeme početka kristalizacije, te se skuplja prije nego se kristali soli počnu taložiti na dno bazena.  Postupak proizvodnje cvijeta soli je u cijelosti prirodan, što znači da se bere ručno i suši na suncu, umjesto u proizvodnim pogonima. Loša vijest je u tome što će cijena takve soli biti oko 400 kn po kilogramu i prodavat će se u malim dozama u trgovinama zdrave hrane. Ipak, svaka preporuka za cvijet soli!

 

Rezultat konzumacije kuhinjske soli jest povećanje tekućina u tjelesnom tkivu, što prouzrokuje nastajanje celulita. Za svaki gram natrijevog klorida kojeg tijelo ne može izlučiti, za neutralizaciju upotrijebi 23 puta više stanične tekućine. Ako je natrijevog klorida još uvijek previše, tijelo iz soli počinje ponovno tvoriti kristale. Za to koristi životinjske bjelančevine, koje su slobodne i tijelo ih ne može izlučiti. Tijelo te bjelančevine upotrijebi za tvorbu mokraćne kiseline i na taj način pokušava odstraniti višak soli. Tijelo ne može izlučiti mokraćnu kiselinu, pa se ona poveže sa natrijevim kloridom. Tako nastaju novi kristali koji se talože izravno u kostima i zglobovima, zbog čega nastaju razni oblici reumatoidnog artritisa, žučni i bubrežni kamenci. Ponovna kristalizacija je nekakva prva pomoć stanicama i organima, jer na taj način tijelo samo sebe štiti pred nepopravljivom štetom nastalom zbog uzimanja nezdrave hrane. U dužem vremenskom razdoblju može doći do nagomilavanja otrova koje tijelo više nije u mogućnosti izlučiti.

Ljudi trebaju sol u potpunom sastavu, prirodnom, sa svim prirodnim elementima, pomoću čega će naše tijelo funkcionirati kako treba.

13.02.2016.


Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0415/24