Jaja su superhrana

jaja

Prirodna jaja su lijek i superhrana. U svoju ishranu uvrstite prirodna jaja kao jedan od stupova ishrane i dobit ćete dobro zdravlje, jak imunitet i zaštitu od bolesti. Sirovo, prirodno jaje je najidealniji izbor!

Od davnina su jaja smatrana vrhunskom hranom. To nije bilo bez razloga. Jaja to zaista i jesu. Ne mislim pri tome na jaja masovne proizvodnje, nego na ekološka jaja proizvedena na način da kokoši slobodno biraju hranu po livadi i zemlji. Prirodna hrana kokoši su razni kukci, a ne koncentrati. Takva jaja su bogatija vitaminima, mineralima i neophodnim, esencijalnim omega 3 masnoćama.  Nitko me ne može uvjeriti da je prirodno jaje isto kao i jaje masovnog uzgoja. Kada probate domaća jaja, to zaista pamtite i shvatite da su prirodna jaja sasvim druga kategorija vrednovanja hrane.

 

Općenito, cijelo jaje je superhrana. Počevši od same ljuske i svih njegovih slojeva. Zaboravite priče o štetnosti kolesterola. Kolesterol iz jaja vam je neophodna kao i svi ostali nutrijenti kojima jaje obiluje. Hrana današnjeg čovjeka je kalorijski bogata, ali je nutritivno do krajnje mjere osiromašena. Bolesti današnjice su uzrokovane upravo tom činjenicom. Jaje je namirnica koja spašava ishranu čovjeka i oduvijek je to i bila. Ako ikako možete, potrudite se da upravo to jaje bude prirodno i ekološko. U tom slučaju ga konzumirajte cijelog. Iskoristite i ljusku i unutrašnjost. Jaje je ljekovito i savršena ljudska hrana.

Žumanjak

Mnogi će se iznenaditi činjenicom da je upravo žumanjak ono što jaje čini nutritivno bogatom namirnicom. Osim proteina i masnoća, jaje sadrži važne minerale kao što su magnezij, kalcij, željezo, cink, bakar, selen i druge. Žumanjak sadrži sve vitamine iz B skupine te sva četiri vitamina topiva u mastima A, E, D i K, koji su važni katalizatori potrebni za asimilaciju svih proteina, vitamina i minerala. Žumanjak također sadrži esencijalne masne kiseline iz obitelji omege-3, te karotenoide kao što su lutein i zeaksantin, koji imaju svojstva da štite oči i zdravi vid. Jaje sadrži aminokiseline tryptophan i tyrosine koji djeluju kao antioksidansi, čisteći organizam od slobodnih radikala što predstavlja zaštitu od srčanih bolesti i raka.

 

Najbolje je konzumirati sirov žutanjak ili općenito cijelo jaje. Toplinskom obradom uništavaju se enzimi i neki nutrijenti. Ekološka jaja manje su izložena zarazama i bolestima nego jaja iz zatvorenog uzgoja. To je još jedna prednost prirodnih jaja. Ako jaja uzimate sirova, što je najidealnije, onda je bitno da su što prirodnija.

Sirovi žutanjci su učinkovitiji i nutritivno bogatiji nego bilo koji multivitaminski kompleks. Prirodni multivitaminski kompleks vam je nadohvat ruke i nemojte da vas zavaraju farmaceutski pripravci. Najdjelotvornija nutritivna bomba vam je dostupna i jeftina u obliku običnog, prirodnog jajeta.

Bjelanjak

Bjelanjak sadrži uglavnom proteine dok je sadržaj skoro svih drugih nutrijenata koncentriran u žumanjku.

Ljuska

Ljuska od jaja je najbolji prirodni izvor kalcija. Tijelo ga lako apsorbira u tom obliku upravo zato što je po kemijskom sastavu gotovo identičan ljudskim kostima i zubima. Zaboravite tabletne nadopune i prihvatite prirodnu nadopunu u obliku ljuske od jaja. Naravno da je najidealnije jaje prirodnog porijekla. Osim kalcija , ljuska jaja sadrži vrlo važne elemente u tragovima: željezo, bakar, mangan, cink, flour ,fosfor, krom...

 

Mljevena ljuska od jaja je idealna, prirodna nadopuna kalcija. Preporučuje se dnevno 1,5-3 g mljevene ljuske.

Priprema ljuski

Ljuske od jaja oprati i osušiti. Malo ih zdrobite i popržite u suhoj tavi. Kada se smjesa ohladi, sameljite ljuske u blenderu, dok ne dobijte prah.

 

Prah uzimate jedan put na dana, a najbolje natašte, ujutro. Odrasli uzimaju od 1/2 do 1 male žličice (djeca samo prstohvat). Prah konzumirate s malo, vode, čaja, a odličan dodatak je limunov sok koji potiče apsorpciju kalcija. Takvu kuru treba provoditi mjesec dana, a najviše 2 puta godišnje.

 

Ovakva kura je odlična u slučajevima: alergija, slabokrvnosti, čišćenje krvi i općenito za  jačanje organizma.

31.01.2014.


Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)još ono što sam htijela zapravo napisati...neka istraživanja su dokazala, da jaja kokica iz slobodne ispaše, i to oplođena djeluju antikancerogeno, osim što imamo puno drugih benefita od takovih jaja...moja je parola; radije jedno jaje od kokica sa sela nego 10 iz peradarnika...

Ja imam sreće, pa nabavim jaja sa sela gdje kokice pasu cijeli dan po okruženju i preferiram ih kadgod i gdjegod je to moguće...Ono što je isto jako bitno za takva jaja je to da su ta jaja oplođena (imaju pjevca)i to je još dodatna vrijednost. Kolesterol iz takvih jaja je zanemariv. Također imam pouzdanu metodu provjere svježine jaja.

Molim Vas ako možete, Prirodna da nam pošaljete taj recept s jajima u umaku bolognese. Rado bih to objavila,a i mene zanima. Šaljite na mail info@gazdarica.com. Puno hvala

Ovih dana domaća jaja skoro je nemoguće naći! Snalazim se nekako, jer nam i inače treba dosta jaja (samo ja ih pojedem u prosjeku 20 tjedno). Imam više izvora, pa ne presuše svi, mada kokoši slabo nose jaja kad je tako hladno. Jaje je savršena, kompletna hrana, sadrži sve vitamine topive u mastima. Jaje je namirnica koja se može pripremiti na nebrojeno načina, posebno obožavam jaja u umaku bolognese, također i svi moji doma. Pozdrav!

prirodna, potpuno se slažem. Odlično ste to napisali. Ljudi bi takve stvari trebali znati. Toliko sam svjesna da je taj prirodni žumanjak lijek, da čak razmišljam o uzgoju kokica...Do pravih jaja zaista nije lako doći.

Svako jutro, već 6 mjeseci, uzimam sirovi žutanjak (u smoothieju)od domaćeg jajeta. To je najbolji multivitamin. U kombinaciji s nutritivno bogatom prehranom, postižu se najbolji rezultati po pitanju zdravlja. Nikad ne kupujem jaja u trgovini, jer nemaju okus i ja ih nazivam plastičnima. Kokoši u farmama hrane koncentratima punim GMO soje i istog takvog kukuruza, punih antibiotika i, što sam nedavno saznala, sredstava za smirenje, kako se ne bi međusobno napadale i kljucale. Zamislite da konzumirate i sami sve to preko takvih jaja! Pozdrav!

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/7