Zašto izbjegavati kakao namaze?

Tko može odoljeti kakao namazima? Kada čitate sastojke na ovim teglicama, svjesni ste da to baš i nije najbolji izbor, ali ne izgleda vam to ništa strašno. Obično piše: kakao, šećer, obrano mlijeko u prahu, palmino ulje, lješnjaci, vanilin, sojin lecitin. Na žalost, istina i stvarnost je puno gora nego što izgleda. Kada osvijestite što se zaista krije iza tih namirnica, teško da ćete ih staviti u košaricu. Pogotovo ih više nećete davati djeci. Svi ti proizvodi nisu napravljeni zbog vašeg zdravlja nego da se na što jeftiniji način ostvari profit i da vas naviknu na konzumaciju. Ti proizvodi nisu napravljeni u dobroj namjeri i zato sklonite sebe i djecu od toga.

kakao namazi

Što to ne valja kod tih proizvoda?

Palmino ulje

Tekuće palmino ulje hidrogenizacijom se “bombardira” vodikom kako bi postalo kremasto kao maslac čime se mijenja kompletna struktura ulja i dobivaju transmasne kiseline. Dobivene transmasne kiseline su neprirodne i štetne za zdravlje. Krute masnoće prirodnog porijekla poput maslaca, kokosovog ulja, kakao maslaca su daleko preskupe da bi se isplatile za industriju. Palmino ulje, koje je postalo sveopća zamjena, jeftino je. Stavljaju ga u čokolade, kakao namaze, čipseve, kekse... ,ma gdje se god sjete, samo da je jeftino. Na etiketi ne zvuči loše kada pročitate palmino ulje. Radi se o obmani, vi dobivate izmanipulirano palmino ulje štetno za zdravlje.

Sojin lecitin

Lecitin iz soje umjetni je sastojak, nema veze s fermentiranom sojom. Teško je probavljiva i to može utjecati na razinu hormona u tijelu. Povezan je s tim da uzrokuje tiroidnu depresiju, nekontrolirano povećanje tjelesne mase, malaksalost, kašnjenje menstruacije, prerani ulazak u pubertet, te rak dojke.

Vanilija

To je jeftina verzija koja se proizvodi u laboratoriju. Proizvodi se u Kini na bazi petroleja, a Kina je vodeći proizvođač vanilina u svijetu i glavni distributer proizvođačima hrane diljem svijeta. Može izazvati kemijske reakcije u mozgu slične ovisnosti, glavobolje, a ponekad i alergijske reakcije. Riječ o neurotoksinu koji uništava stanice mozga te kako bi zbog toga ovaj proizvod trebalo izbjegavati.

Šećer

Šećer od genetski modificirane šećerne repice poznat kao jako jeftin, pun pesticida te izmijenjen šećer koji naše tijelo niti ne raspoznaje kao šećer. Najbitnije je da je jeftin. Manje bitno je da takve šećere nazivamo neurotoksinima zbog njihove sposobnosti da prijeđu krvno moždanu barijeru te prilikom toga uzrokuju smrt moždanih stanica. Također ih se povezuje sa slučajevima kao što su ADD, ADHD, autizam, depresija, tjeskoba, migrena i sl.

Umjesto industrijskih kakao namaza pokušajte sebe i djecu naviknuti na slične, prirodne namaze. Meni je savršen kakao namaz po ovom receptu. Jednostavno se napravi i slično izgleda, a najvažnije je: puno je ukusnije i zdravije. Možete ga neko vrijeme držati u hladnjaku i ne riskirate zdravlje kao u slučaju industrijskih namaza. Cijena izrade takvog namaza u vlastitoj režiji je slična ili manja od industrijske.

21.02.2017.


Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija Prirodne

Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati starinske recepte iz ovog podneblja. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.

kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!

© 2017 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 17.0119/6