Sirup od bazge

Ovo je najosnovniji recept koji sam preuzela od rodbine. Dobro je znati osnovne sastojke i količine. Svatko dodatno modificira sastojke po svome ukusu. Na sličan način možete izrađivati sirupe od različitih vrsta jestivog cvijeća ili lišća. Vidi povezani članak Izrada biljnih sirupa.

sirup od bazge

osnovni recept

  • 15 cvjetova - 1 litra vode - 1kg šećera - 20 g limunske kiseline
  • cijeđenog limuna po ukusu

U hladnoj vodi rastopite limunsku kiselinu i odmah dodajte cvjetove. Pustite da odstoji 24 sata. Kroz gustu cjediljku procijedite sok i dodajte šećer. Šećer na hladno miješate dok se ne rastopi. Ako mislite brzo potrošiti sok, onda možete probati i s manjim količinama šećera i limunske kiseline ili čak limunsku kiselinu u potpunosti zamijeniti nešpricanim limunima.

 

Sok držim u hladnjaku i nikad nisam imala problema s kvarenjem. Ako radite s limunskom kiselinom i punom količinom šećera iz osnovnog recepta, onda taj sok može dugo  trajati i možete ga slobodno držati u nekoj ostavi.

Listići magnezij klorida se odlično slažu s ovim sokom. Odnosno, magnezij klorid ne mijenja okus soka jer su ti okusi slični. Magnezij klorid dodatno doprinosi kvaliteti ovog soka: uravnotežuje živčani i mišični sustav, djeluje na rad srca, otklanja umor i još mnogo toga. Sve o magnezij kloridu pročitajte u članku. Jedna žlica listića bit će dovoljna na 5l ovog sirupa.

sirup od bazge



Ocijenite ovo:

prosjek 3.0 (8 glas(a)/ova)



ako koristim c vit umjesto lim. kiseline koliko ga treba staviti, u istoj količini ili....?

Jel znate možda koliko se toga sirupa smije uopće piti dnevno? Bazga je zdrava ali pola te kolicine je šećer bez obzira što se napitak na kraju vodni. Zamjenit vodu s njim? Hvala

Pozdrav,

Onda se fruktoze treba staviti duplo.manje nego secera?

Koristite vitamin C (asorbinska kiselina ) umjesto limunske kiseline U DM-u 15kn košta 100g zdravije je.

Preporuka svima koji vole piti sokove na bazi sirupa: Koristite čistu fruktozu umjesto rafinirane saharoze. Četri je puta skuplja od običnog šećera,ali je gotovo dvostruko slađa i beskonačno zdravija.

ispao mi je super,ja sam stavio kilu šećera ipak

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1