Punjena paprika

Punjena paprika je savršeno jelo i recept. Sve je u jednom tanjuru, povrće, meso, prilog. Hranjivo je, ukusno, zdravo i začinjeno baš kako volite. Ovo je više ljetno jelo zbog sezone paprika i rajčica, pandan zimskoj sarmi. Kako se paprike danas uzgajaju po staklenicima, možete uživati u ovom jelu i tokom zime. Zahvalno je jer ga možete skuhati za više dana, a takvi recepti su osnova današnjih kućnih menija. Važno je pronaći način kuhanja ovog jela koji vas najviše oduševljava. Moj način je sljedeći.

Punjene paprike

  • 1,5 - 2 kg paprika
  • 1 kg mljevene junetine
  • 200 g slanine
  • žlica masti
  • manja šalica riže 
  • 1 jaje
  • 2 luka
  • peršin, celer list i stabljika
  • žličica slatke paprike, eventualno malo ljute paprike
  • sol i papar
  • 1 kg domaće rajčice ili staklenka (7 dl) pasirane rajčice

Zamiješajte smjesu mesa, slanine, sjeckanog peršina i celera i luka, masti, soli, papra, mljevene paprike, jaja, riže. Da bi postupak bio jednostavniji, još u mesnici molim da mi se junetina melje zajedno sa komadom slanine. Punjena paprika dobije fini miris, a to mi je važno. Žlica masti se dodaje da smjesa dobije dobru konzistenciju. Sjeckano lišće i stabljika celera daje pravu aromu ovome jelu. Bitno je da smjesu minimalno miješate, točno toliko da se sastojci ravnomjerno rasporede. Od previše miješanja smjesa postaje tvrda. Kušajte slanoću i začinjenost smjese. Začinjenost ovog jela je važna za uspješnost ovog jela.

 

Jedan luk koristite za smjesu mesa, a drugi za umak od rajčica. Dakle, drugi luk sitno isjeckajte i stavite da se zaprži na ulje. Dodajte krupno narezanu rajčicu. Ako je zima i nemate rajčica, koristite rajčicu iz zimnice u kojem god obliku.  Zatim dodajte sol i papar. Kada rajčica popusti, usitnite je štapnim mikserom.

 

Dok se rajčica dinsta na blagoj vatri, napunite paprike smjesom mesa. Meso nemojte nabijati u paprike ili stavljati do vrha. Punjenje treba biti rahlo, a riža će kuhanjem narasti i popuniti sav prostor paprike. Stavite paprike u umak i nadolijte potrebnu količinu vode. Nek se kuha oko sat i pol na blagoj vatri.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/4