Nova rokoko torta

Ova torta ne sadrži nikakve prehrambene boje. Torta je sasvim prirodna, a jaka ljubičasta boja je dobivena iz plavog krumpira. Nisam mogla vjerovati kako ova namirnica ima izražajnu boju koja se ne gubi kuhanjem. Rokoko torta je inače stari recept torte s lješnjacima. Vrlo je jednostavna i ukusna. Dodatak ljubičastog krumpira je digao ovu tortu na sasvim drugu razinu. Ljubičasti krumpir sam upotrijebila vrlo stidljivo u gornjoj kremi. Za drugi put ću se sigurno usuditi na smjeliju kombinaciju.

torta s lješnjacima

Biskvit
  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 50 g rastopljene čokolade
  • 6 žlica brašna
Nadjev
  • 150 g šećera u prahu
  • 400 g maslaca
  • 250 g prženih, mljevenih lješnjaka
  • 200 ml mlijeka
Krema
  • 300 g plavog krumpira
  • 250 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 vrećice suhe želatine

 

Umutite jaja postepeno dodajući šećer. Kada smjesa naraste i postane gusta, dodajte 50 g rastopljene čokolade i 6 žlica brašna. Kalup za tortu obložite masnim papirom, ulijte smjesu i pecite na 200 °C petnaestak minuta. Ohlađeni biskvit podijelite na dvije kore.

 

Stavite kuhati plavi krumpir u kori. Kuhajte ga na blagoj vatri sat vremena dok ne omekša. Voda će vam nakon kuhanja biti zelena, ali će krumpir iznutra sačuvati jaku ljubičastu boju. Kada krumpir omekša, procijedite ga i ostavite da se hladi.

 

Zakuhajte 2 dl mlijeka i u mlijeko dodajte: šećer u prahu, 150 g maslaca i 250 g mljevenih lješnjaka. Sve skupa malo prokuhajte i pustite da se ohladi. Kada bude potpuno ohlađeno (sobne temperature), dodajte preostali maslac. Miksajte smjesu dok ne pobijeli. Krema miksanjem dobije gustoću i postaje lijepo maziva. Premažite kore kremom.

 

Ogulite plavi krumpir i štapnim mikserom napravite pire. Zakuhajte slatko vrhnje, dodajte 2 žlice šećera, ljubičasti pire i nabubrenu želatinu. Kratko miješajte da se sve poveže i želatina rastopi. Prelijte preko torte (koju ste vratili u kalup) i pričekajte preko noći da se cijela torta ohladi i stisne.

 

torta s lješnjacima

Kod mene je ovo bila rođendanska torta. Koja curica ne bi poželjela ovako nešto. Okusi su se dobro uklopili, čak i nadopunili. Ljubičasti krumpir ima finu aromu koja je nadopunila ovu tradicionalnu tortu.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/2