Maslo (Ghee)

Prekrasne zlatne boje kad je još toplo. Kad se ohladi postaje svijetlo žuto. Na toplom je tekuće, na hladnom kruto. Okus orašast, miris intenzivan. Ima ljudi kojima se to ne sviđa, a ima opet onih koji uživaju u tom mirisu. U razgovoru s jednom ženom saznala sam kako joj je uvijek smrdjelo kad je mama kuhala maslo, ali je zato rekla kako joj miriši kad si pripremam nešto, kada je saznala što, nije joj bilo jasno, jer pekla sam nešto upravo na maslu. Mislim da si ljudi vole umisliti da im nešto smrdi, a zapravo ima ugodan miris.

 

Maslo ili ghee je 100 posto zasićena masnoća. Nakon kuhanja maslaca izdvoji se pjena na površini, to su bjelančevine, na koje neki ljudi mogu biti alergični. Na dnu posude ostane talog, a to su, ustvari, nečistoće iz maslaca. Voda ispari i tako umjesto 80 posto masti koliko ima maslac, u maslu imamo 100 masti. To je masnoća koja ne užegne, ne oksidira na zraku ili svjetlu i podnosi visoke temperature kod pečenja. Sadrži A, E, D i K vitamin. Ako je maslac pašnih krava, ima D vitamina, a ako nije, nisam sigurna u sadržaj D vitamina u maslu. Masti su izvor ta četiri vitamina, a ako ih ima u nekim drugim namirnicama, potrebno ih je jesti s nekom masnoćom, jer su topivi jedino u mastima i tek tada ih možemo apsorbirati.

maslo ghee

Pronašla sam podosta recepata za izradu masla, no, neki zaista nemaju smisla, ako se kuha maslo, za to treba imati neki razlog. Ako je to pročišćavanje, tada treba kuhati dok maslo ne postane zlatno i prozirno. Ako je cilj samo prokuhavanje, onda to nije maslo.

 

Vrijeme kuhanja ovisi o količini maslaca, znači, kuhanje pola kg maslaca neće trajati kao i kuhanje 1 kg maslaca. Također ovisi i o veličini, tj., površini posude u kojoj se kuha. Najbolje maslo ispast će kuhanjem u posudi s debelim dnom, no, i u običnoj posudi sam kuhala par puta i ispao je kako treba.

 

Maslo ima dugi rok trajanja, nije neograničen, jer bi ga trebalo uskladištiti na pravilan način. Može ga se čuvati na nekom hladnom mjestu, ne mora biti hladnjak. Koliko sam čitala, postoje masla koja se čuvaju desetljećima i tek tada su najbolja, no, nisam još ni jednu svoju staklenku masla uskladištila i pokušala čuvati nekoliko godina.

 

Maslo ili ghee koristim za pečenje i prženje, dodajem ga u juhu, a dobar je i za izradu kolača. Volim zasićene masti, hrana pripremljena na njima zasitna je, a povrće posebno ukusno.

IZRADA GHEEJA ILI MASLA

 

Količinu maslaca odredite sami. Možete kuhati pola kg maslaca, tada će kuhanje trajati oko 45 minuta. Kuhanje 1 kg maslaca traje oko sat i pol do 2 sata. Najbolje je kuhati u posudi s debelim dnom, kuha se otklopljeno.

 

Najprije na jakoj vatri otopite maslac.

 

Tada smanjite temperaturu na minimum i ako je potrebno odmaknite na rub grijaće ploče. Na plinu ide dosta teško. 

 

Tokom kuhanja iz posude se treba čuti tiho „zujanje“, nikako ne smije vidljivo vreti, jer postoji mogućnost da maslo izleti iz posude, tada će biti čišćenja, a i ako ste blizu posude u kojoj se kuha, može vas opeći.

 

Tokom kuhanja pjenu skupljate žlicom, ali ne miješate. Pjenu možete skupljati u više navrata i baciti. Maslo je skuhano kad postane potpuno prozirno i zlatne boje. Tada maknite sa štednjaka i pričekajte 10-ak minuta. Nakon toga prelijte maslo u staklenke, polako, da talog ostane u posudi.

Ako je maslac kvalitetan, imat ćete oko 20 posto otpada. Znači, ispari voda, bacite pjenu i talog. Znala sam kupiti toliko nekvalitetan maslac da mi je bilo nemoguće napraviti maslo, samo se pjenilo cijelo vrijeme, nikako da postane prozirno i zlatne boje. Izrada masla za mene je provjera kvalitete maslaca. Više otpada znači za mene manju kvalitetu. Mnoge vrste maslaca sam tako prestala kupovati.

 

Kod nas ima i kvalitetnih i vrlo loših maslaca, cijena se uglavnom i poklapa s kvalitetom. Kupujem maslac u Austriji, tamo radim, pa mi je dostupan maslac pašnih krava, kojega za sada kod nas nema. Uglavnom pričekam neku akciju, tako da ga kupim za oko 14 kuna (2 eura) po komadu, za što mislim da je vrlo povoljna cijena s obzirom na kvalitetu. Taj maslac sadrži D vitamin, jer su krave vani, na suncu. Maslac je žute boje i vrlo ugodnog mirisa i posebnog okusa, kakav nema ni jedan maslac koji sam do sada probala. Kupovala sam dvije hrvatske, kvalitetne marke maslaca, no, jedan mi je predaleko, a drugoga nikad nema i jako je poskupio. Vidim da ljudi sve više traže kvalitetu i potražnja postaje polako veća od ponude (proizvodnje).

Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/4