Grah na pešt

Od kad sam otkrila pešt, to mi je postao omiljeni način spremanja graha. Takav način pripreme dolazi iz Istre i moram priznat da me oduševio. Ovaj recept sam radila sa mladim grahom. Ista je stvar i sa starim, grahom jedino što stari grah morate močiti preko noći.

grah na pešt

Sastojci

  • 500 g mladog graha
  • stručak peršina
  • 100 g pancete
  • 1 cijeli češnjak (može i više)
  • 1 žlica brašna
  • 1 žličicu soli, crvene paprike i čili u prahu
  • tjestenina
  • kukuruz

pešt

Grah najprije prokuhate i tu prvu vodu bacite. Ponovo stavite kuhati grah. Dok se grah kuha, napravite pešt.

 

Pešt radite tako da zajedno sameljete peršin, pancetu i češnjak. Ispast će vam kašica kao na slici. U dobrom peštu je sva tajna dobrog graha. Pešt mi je jedan od najomiljenijih mirisa prilikom kuhanja. Pešt malo popržite, dodajte žlicu brašna, čili, slatku papriku, sol. Dodajte grah skupa s vodom u kojoj se kuhao. Mladi grah se kuha najmanje 45 minuta. Ako imate kukuruza, slobodno ga dodajte. Pred kraj kuhanja zakuhajte pužeke ili neku drugu tjesteninu. I to je to. Zdravo i ukusno jelo kojeg svi jedu.

Savjet

Ako ste stari grah zaboravili namočiti preko noći, samo prilikom kuhanja stavite žličicu sode bikarbone. Grah će omekšati i nećete imati problema sa kuhanjem starog graha, sve je isto kao da ste ga namočili.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/2