Fino varivo

Svi na neki svoj način kuhamo ovo jelo. Često je ovo jelo na jelovniku upravo zbog uravnoteženosti povrća, juhe, mesa. Svima to nekako dobro leži. U proljeće odlično pašu ovakva laganija jela prepuna mladog povrća. Uživam kuhati ovo jelo jer je prepuno boja i stvarno primamljivo miriši. Stavljam sastojke koji su navedeni i točno redoslijedom kojim su navedeni.

 

Šteta je ovo jelo pokvariti zaprškom ili kukuruznim škrobom. Nije potrebno kad proso kao namirnica izuzetno paše u ovo varivo i preuzima ulogu zgušnjivača. Zrnca prosa plivaju u varivu zajedno sa zrncima brokule i to mi tako lijepo izgleda. Varivo je bogato i prepuno povrća i mirisa. Meso je točno u količini koja je potrebna. Iako će neku zamahnuti, pileći želuci su tu da daju fini okus juhe, a i ukusni su. Sve je optimalno i jako ukusno.

varivo poriluk ječam

Sastojci

  • 1 luk
  • nekoliko pilećih želudaca
  • 2 mrkve
  • manji korijen peršina ili pastrnjaka
  • dio celerovog korijena
  • pola pilećih prsa
  • 1 krumpir
  • 1 crvena paprika
  • 3 žlice prosa
  • sol i papar
  • 100 g graška
  • voda
  • manja vezica brokule ili karfiola
  • sjeckano peršinovo lišće

Na minimalno masnoće stavim pržiti izrezan luk. Luk se ne smije paliti. To ćete jednostavno spriječiti ako ga posolite. Luk će onda ispustiti tekućinu i dobit ćete na vremenu dok mu ne dodate idući sastojak. Mrkvu režete na kolutiće, peršin, celer, pileća prsa, krumpir, papriku na kockice i dodajete navedenim redoslijedom. Dodajte 3 žlice prosa i još kratko pržite na blagoj vatri. Dodajte grašak i začinite soli i paprom. Nadodajte potrebnu količinu vode. Kuhajte pola sata na blagoj vatri. Deset minuta prije kraja dodajte narezanu stabljiku i cvjetiće brokule. Volim  kada to povrće što više zadrži svoju prirodnu boju pa ga treba što kraće kuhati. Na kraju pospite peršinovim lišćem.

 

Pogledajte te predivne boje. Koliko je lijepo, toliko je i ukusno. Kako je varivo zgušnjeno s prosom, može stajati u hladnjaku i ukusno je i naredne dane.

varivo poriluk ječam



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/6