Dalmatinski rafioli

Postoje trogirski rafioli, sinjski, makarski, imotski, korčulanski, splitski. Rafioli su tradicionalni dalmatinski specijalitet osobito srednje-dalmatinskih gradića. Možda su najpoznatiji oni trogirski, ali je činjenica da Dalmacija voli ovaj recept i svatko ima baš onaj najbolji! Verzije se malo razlikuju, a najvažnije razlike su u začinima i aromama dodanih likera. Nećete pogriješiti ako odaberete bilo koju verziju prema svome ukusu. Recepti za tijesto su manje više slični i razlikuju se u vrsti dodanih masnoća. Netko koristi maslac, netko mast, netko kombinira mast i maslac, a netko dodaje neku količinu ulja. Jedino što trebate izbjegavati su recepti s margarinom i takvi recepti sigurno nisu originalni. Svi ostali recepti su dobri i svima je cilj da se tijesto može razvaljati što tanje i da u konačnici dobijete ukusnu i hrskavu školjku ove delicije.

 

Do mene je došla sinjsko-trogirska verzija. U trogirskom receptu za tijesto se koristi isključivo mast dok se u ovom receptu koristi kombinacija maslaca i masti što je dobra kombinacija. Za začin nadjeva koristi se korica naranče i limuna što potiče od trogirskih rafiola. Dodatno se dodaje cimet, muškatni oraščić, maraskino i rum. Za nadjev možete koristiti isključivo bademe, a možete i kombinirati orahe i bademe. Kombinacija oraha i badema je karakteristična za imotske rafiole. Teško je razgraničiti što je baš karakteristično za određeni recept iz određenog područja Dalmacije i zato neću pogriješiti ako ovaj recept nazovem dalmatinski rafioli.

paprenjaci

Izrada rafiola je zahtjevna i treba dosta strpljenja prilikom oblikovanja. Dobro bi vam došao još jedan par ruku kao pomoć. Proces izrade je prepun poslova koje još jedan par ruku može obaviti. Možda je i čar ovog recepta upravo u tome da ga je najljepše raditi zajedno.

Tijesto

  • 750 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • na vrh noža soli
  • 120 g maslaca
  • 100 g masti
  • mlijeka po potrebi (do 1/2 l)

Nadjev

  • 400 g prženih badema (može biti i kombinacija oraha i badema)
  • 2 cijela jaja
  • 2 bjelanjka (ostalo od tijesta)
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g šećera
  • 1/2 žličice cimeta, 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • korica od jedne naranče i jednog limuna
  • sok od pola limuna
  • čep ruma, čep maraskina
  • 50 g čokolade
  • 50 g maslaca
rafioli

Od navedenih sastojaka za tijesto zamijesite mekano tijesto. Ostavite ga neka 15 minuta odleži.

rafioli

Dok se tijesto odmara napravite nadjev od ostalih sastojaka. Bademe blago prepržite na tavi kako bi istaknuli njihovu aromu.

rafioli

Samljeti bademe i dodati sve ostale sastojke. Bjelanjke istući u snijeg i zadnje dodati u smjesu nadjeva. Smjesa mora biti gušća.

rafioli

Tijesto razvaljati na tanko i širom čašom rezati krugove. Na svaku sredinu kruga stavite nadjev. Nemojte pretjerivati s nadjevom jer će biti teško spojiti rubove. Zato je dobro rubove kruga premazati bjelancem. Ovaj postupak će spriječiti da se rafioli tijekom pečenja otvore.

rafioli

Vilicom pritisnite rubove i oblikujte rafiol.

 

Peći na 100-150°, oko 20 min. Čim rafioli počnu mijenjati boju na rubovima, gotovi su. Gotovi rafioli su gotovo bijele boje. Kad se kolači ohlade, kratko ih umočiti u rakiju lozovaču te uvaljati u šećer.

Rafioli su najbolji dok odstoje 2-3 dana, zapravo sto duže stoje bolji su. Čuvajte ih u zatvorenoj kutijti na hladnom mjestu.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/6