Čokoladna Pavlova

Nakon šetnje po zagrebačkoj špici nabasali smo na ovu tortu u jednoj slastičarnici. Uobičajene su voćne Pavlove, ali zašto ne i čokoladna?! Za mnoge je voće  suvišan dio recepta. Izbacite voće i dodate čokoladnu kremu (ganache) i karamel.  Dobili ste čistu suštinu od sastojaka koje najviše volite. Nema uljeza od voća, bobica i slično! Torta sadrži puno šećera, puno previše za moj ukus, ali ponekad se baš traži ovako. Ovo je bila moja rođendanska torta!

čokoladna pavlova

Sastojci

Beze kore
  • 8 bjelanjka
  • 340 g šećera u prahu
  • 2 male žličice jabučnog octa
  • 2 male žličice škrobnog brašna
Čokoladna krema (ganache)
  • 200 g tamne čokolade
  • 20 g maslaca
  • 500 ml slatkog vrhnja
Karamel
  • 200 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • malo soli
Šlag
  • 1 žlica šećera
  • 300 ml slatkog vrhnja

Priprema

Beze kore

Tucite bjelanjke sa šećerom uz dodatak octa. Kad dobijete finu smjesu, lagano umiješajte škrobno brašno. Podijelite na dva dijela i svaki dio pecite posebno u kalupu torte (fi=26cm). Kalup obavezno obložite masnim papirom sa svih strana. Svaki koru pecite 1 sat na 150 stupnjeva, dok se ne posuši i postane hrskava.

 

Čokoladna krema (ganache)

Otopite čokoladu s malo maslaca. Ovaj maslac će dati sjaj ovoj kremi. Umiješajte slatko vrhnje i miješajte dok se sve ne poveže. Pustite kremu da se ohladi. Čim izgubi temperaturu, a da se još nije previše zgusnula, izmiksajte je s mikserom.

 

Karamel

Za pripremu karamela otopite šećer u široj tavi. Šira tava je potrebna kako bi se cijela količina šećera jednakomjerno zagrijavala. Kada šećer dobije boju, dodajte slatko vrhnje. Prilikom dodavanja slatkog vrhnja, šećer će se ukrutiti. Miješajte i razbijajte ukrućeni šećer kako bi se sve povezalo u glatku smjesu. Dodajte na vrh noža soli za okus.

 

Šlag

U cjelokupnom receptu sam koristila 2 pakiranja slatkog vrhnja po 500 ml. Kada sam završila, čokoladnu kremu i karamel, ostao mi je ostatak od 300 ml što je odlično došlo za završni šlag.

 

Slaganje

Tortu slažete na slijedeći način. Na prvu koru stavite malo karamele, pa čokoladnu kremu, drugu koru, ponovo čokoladnu kremu, šlag i sve zajedno prelijete karamelom.

čokoladna pavlova

Od svih tih silnih krema, torta se loše reže i komadi jednostavno ne mogu biti geometrijski pravilni. To je slučaj sa svakom Pavlovom tortom. Međutim, tko mari za pravilne šnite kad je torta tako neopisivo ukusna!!!

Nakon ove torte ostat će vam 8 žutanjaka. Žutanjci su najhranjiviji dio jaja i nikako nemojte dopustiti da propadnu. Obično od ovih žutanjaka nakon Pavlove napravim parfe. Recept za parfe pogledajte ovdje.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/9